Grota Ursilor

Grota Ursilor

Grota Ursilor este o formatiune carstica reprezentata de un ansamblu de coridoare adanci, formate prin fenomenul de eroziune naturala a calcarelor sub actiunea apelor de infiltratie.

Situl respectiv este localizat in portiunea sudica dinspre Valea Vinului, a celei mai mari depuneri de travertin din Depresiunea Borsec. Obiectivul face parte din ansamblul carstic al Scaunului Rotund (rezervatie naturala de tip geologic si botanic). Aceasta rezervatie se gaseste la nord de orasul Borsec si la est de statiunea Borsec, ocupand o suprafata de 40 ha.

Grota Ursilor de la Borsec apare ca un ansamblu de coridoare adanci si inguste, pe alocuri prelungite cu nise, scobituri si mici pesteri, sapate prin eroziune naturala in depozitele de travertin. Alaturi de ea, este o alta grota asemanatoare, numita Cerdacul Iadului.

Se poate ajunge la Grota Ursilor fie din statiune, pe langa izvoarele 10 (Kossuth), 11 (Petőfi), Poiana Zanelor si coborand putin pe o carare marcata cu triunghi rosu. In Poiana Zanelor sunt mai multe panouri indicatoare.

De asemenea, se poate ajunge din oras, urcand pe langa cimitir spre zona impadurita dintre cele doua cariere.

Grota este accesibila tot anul si este recomandata doar cu echipament potrivit.

Trebuie sa acordam atentie pietrelor alunecoase in sezonul rece si aerului mult mai rece din grota in sezonul cald.

Informatii preluate de pe visitborsec.ro