Izvorul Principal Nr. 1

Izvorul Principal Nr. 1

Izvorul Principal nr. 1 este unul dintre cele mai vechi izvoare.

Este captat pentru utilizare industriala, fiind izvorul cu debitul cel mai mare; se gaseste la capatul Aleii 7 Izvoare.

Scurt istoric al Izvorului principal nr.1

Ötvös Ágoston il numeste Izvorul Borsec. A fost captat in 1770.

Prima analiza chimica a fost efectutata sub egida Colegiului Medical Vienez in 1803, apoi de catre Pataki Sámuel in 1820, de dr. Sheint in 1825, de Schnell Péter si Stenner Gottlieb in 1841 si 1851, de dr. Than Károly profesor universitar din Budapesta in 1873, apoi de dr. Hankó Vilmos in 1890.

In anul 1927, la propunerea composesoratului celor doua comune, s-au efectuat analize la Centrul de Cercetare al Institutului Regal Maghiar de Chimie din Budapesta. Analizele au fost efectuate personal de catre insusi directorul Institutului dr. Föhls Arthur. In acelasi an Intreprinderea Balneara a solicitat efectuarea analizelor prin Facultatea de Stiinte din Cluj, sub indrumarea rectorului Ruzitzka Béla si la Institutul de chimie din Bucuresti, de catre dr. J. Voicu si dr. V. Grasu.

Dupa descrierea lui Kurz, Izvorul Principal curgea intr-o covata de piatra de 2 metri lungime si 1 metru latime, iar apa este de o asemenea calitate, incat nici in 15 ani nu isi pierde taria si gustul. Chesh Károly, medicul balneolog al Borsecului afirma ca ” In mijlocul Borsecului, in pavilioane de umplere acoperit si iarna incalzit, prin 4 tevi de cositor curge intr-un fluid uniform renumitul borviz de Borsec si 4 tinere secuience imbuteliaza zi si noapte apa. Aceasta apa de izvor face margele, are gust placut, pe care isi pastreaza si in sticla chiar si neastupata.”

Hankó Vilmos spune: ”Apa izvorului Principal este apreciata ca una dintre cele mai bune ape, fiind, fara indoiala Regina Apelor Minerale.”

In anul 1962 a fost recaptat dupa planurile inginerului bucurestean Mihail Vernescu. Realizarea a fost supravegheata de geologul Artemiu Pricajan din Bucuresti si Simion Bontideanu din Targu Mures. Memoria acestei recaptari este placata in marmura deasupra intrarii.

”Printre cele 4 cismele se imbuteliaza in fiecare minut 8 sticle de 1 pint, ce in 365 de zile inseamna 4 204 800 de sticle de 1 pint adica in 365 de zile se umpleau 6 307 200 de litri de apa minerala.” Debitul anul al izvorului este de 8 milioane de litri.

Temperatura apei este de 7,5 – 8,9 °C. Are cea mai mare saturatie de acid carbonic.

La doar 60 de metri s-a situat prima hala de imbuteliere de o capacitate mica, care dispunea de propria centrala electrica.

La Borsec au fost folosite pentru prima oara masinile de imbuteliat Oelhofer-Walser, care pana la acea data erau cele mai performante dintre masinile de imbuteliat.

Informatii preluate de pe visitborsec.ro