Pestera de gheata

Pestera de gheata

Pestera de Gheata din Borsec face parte din zona carstica a Dealului Scaunul Rotund, cea mai importanta depunere de travertin din tara (tuf calcaros, alb-cenusiu, care se poate lustrui ca marmura si este folosit in constructii, la placarea ornamentala a fatadelor).

Sub actiunea apelor de-a lungul timpului, s-au format mai multe formatiuni carstice, printre care si Pestera de Gheata.

Zona carstica se intinde pe o suprafata de 70 de hectare, iar travertinul de aici a fost exploatat si folosit in ornamentarea multor institutii din Romania, inclusiv Palatul Parlamentului sau unele statii de metrou din Bucuresti.

Pestera de Gheata este situata in zona muntelui Gatul Chibei si s-a format intr-o grota a masivului de travertin. Este dezvoltata ca o fisura verticala cu aspect de canion si are o inaltime de 50 de metri. Ca lungime, nu depaseste 60 de metri, insa numai portiunea initiala este accesibila vizitatorilor.

Denumirea si-a castigat-o datorita infiltratiilor de apa care ingheata si iau forma de stalactite si stalagmite. Ele se ingroasa pe timp de iarna, iar primavara tarziu sau vara se topesc. Odata ajuns in fata pesterii, se simte curentul rece din interior.

Un culoar stramt, printre doi pereti de stanca, conduce intr-o parte intunecata, unde pestera isi deschide spectacolul, unul al ghetii. Pentru a vedea formele concretionate, sculptate in gheata, este nevoie de o lanterna puternica.

Aici se poate ajunge pe un scurt traseu turistic marcat, prin padure, ce porneste din marginea statiunii, crucea rosie pe fond alb. Se trece pe la Mofeta (Izvorul Stravechi), apoi se ajunge la Pestera de Gheata.

La un sfert de ora de mers de la acest obiectiv, se afla si Grota Ursilor, un culoar-defileu fara tavan.

Informatii preluate de pe visitborsec.ro